Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 19:10

Να προχωρήσει αμέσως η μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ ΑΕ στην περιοχή της Σίνδου και ν΄ αποφευχθούν περαιτέρω παλινωδίες ως προς τον τόπο της χωροθέτησής του, ζητούν με ξεχωριστές επιστολές τους ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας.
Οι επιστολές εστάλησαν με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις υπουργών και φορέων για το θέμα, που ανοίγουν εκ νέου το ζήτημα της χωροθέτησης, παρά την αρχική πρόκριση έκτασης του ΤΕΙ Σίνδου για τη μετεγκατάσταση. Αναλυτικότερα, με επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Σηφουνάκη, ο κ.Τζιτζικώστας υπογραμμίζει ότι «είναι τουλάχιστον άστοχο να ανακινείται και πάλι το ζήτημα για την τοποθεσία στην οποία θα μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ», ενώ «πολύ πιο ωφέλιμο θα ήταν να επικεντρωθούν οι όποιες πρωτοβουλίες στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «ατυχή» την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για μετεγκατάσταση στην περιοχή των Λαχανόκηπων, υπογραμμίζοντας ότι εκεί υπάρχει το πρόσθετο πρόβλημα της γειτνίασης με «επικίνδυνες μονάδες πετρελαιοειδών που υπάγονται στη νομοθεσία Σεβέζο και καθιστούν θεσμικά απαγορευτική τη χωροθέτηση χρήσεων ΔΕΘ».
Ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνει ακόμη ότι «η απόφαση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δεν επιδέχεται καμία τροποποίηση» και προειδοποιεί ότι «αν ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία, αυτή θα συναντήσει την έντονη και συνολική αντίδραση της πλειοψηφίας των θεσμικών φορέων της Θεσσαλονίκης».
Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού και την επιβεβαίωση της εξαγγελίας για άμεση υλοποίηση του νέου εκθεσιακού κέντρου, ζητά από την πλευρά του ο δήμαρχος Δέλτα, Ν. Γιουτίκας, με ανοιχτή επιστολή προς τον Γ. Παπανδρέου.
Επισημαίνει ότι η περιοχή της Σίνδου επιλέχθηκε από ειδική επιτροπή, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και προσθέτει: «Αν και η απόφαση, πέντε κυβερνήσεων και τριών πρωθυπουργών, δεν επιδέχεται καμία τροποποίηση, αφού έχει υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο μεταξύ φορέων, όπως ΔΕΘ, ΑΤΕΙ και ο δήμος [...], στελέχη σας [...]αμφισβητούν τόσο εσάς προσωπικά, όσο και τη νοημοσύνη των κατοίκων της Θεσσαλονίκης».