Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Βόρεια Ελλάδα: Οι ελλείψεις απειλούν με λουκέτο τα νοσοκομεία

Στη Θεσσαλονίκη
Με νύχια και με δόντια μένουν ανοιχτές όχι μόνο ΜΕΘ, αλλά και δεκάδες κλινικές και τμήματα στα δημόσια νοσοκομεία που αιμορραγούν λόγω έλλειψης προσωπικού. «Το Νοέμβριο βρέθηκε στα πρόθυρα κλεισίματος η Β΄ ΜΕΘ του ''Γ. Παπανικολάου'', αλλά τελικά με τη μετακίνηση προσωπικού από την άλλη ΜΕΘ διασφαλίστηκε η λειτουργία της». Εχουμε όμως κλειστά κρεβάτια στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου λόγω έλλειψης προσωπικού», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Στράτος Πλωμαρίτης.
Η λειτουργία σε πολλά τμήματα νοσοκομείων κρέμεται από μια κλωστή. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι συχνά δεν τηρούνται τα όρια ασφαλείας, αλλά δε γίνεται διαφορετικά, αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Οπως λένε, η κατάσταση είναι οριακή, «τρέχουν και δε φτάνουν», δεν μπορούν να αρρωστήσουν ή να λείψουν με άδεια, γι΄ αυτό και σε πολλούς χρωστούν δεκάδες ρεπό.
«Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες, ειδικά νοσηλευτικού και τεχνικού, αλλά τελευταία και γιατρών. Αρκετοί φεύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω των νέων μέτρων. Στο τμήμα μου έχουμε 5 κενές θέσεις γιατρών, για λόγους συνταξιοδότησης ή υγείας. Οι τρεις δημιουργήθηκαν το Δεκέμβριο, οι άλλες δύο νωρίτερα, ενώ τον Απρίλιο φεύγει μία γιατρός ακόμη. Δεν μπορούν να δουλεύουν έτσι τα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε επιπλέον προσωπικό, διότι η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στην υγεία δε λύνει το πρόβλημα», επισημαίνει στον «ΑτΚ» η Γωγώ Παπαϊωάννου, διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και μέλος του δ.σ. της ΕΝΙΘ. Η ίδια θεωρεί απαράδεκτο να κλείνουν κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι κατακόρυφα αυξημένη και εκτιμά ότι πέντε κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ μπορεί να συνεπάγονται ακόμη και πέντε θανάτους κάθε εβδομάδα. «Οι θάνατοι φοβάμαι ότι θα αυξηθούν, γιατί σταδιακά φαίνεται ότι θα κλείνουν και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ...», τονίζει η κ. Παπαϊωάννου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ           ΠΗΓΗ Aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου